Helmplicht voor snor(brom)fietsers komt eraan

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 22 januari 2019 een motie aangenomen, met daarin het verzoek om een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat een wetsvoorstel voorbereiden met de invulling ervan. Deze motie heeft geen consequenties voor de situatie in Amsterdam, waar vanaf 8 april snorfietsen op veel plekken al mét helm naar de rijbaan moeten.
Aanleiding van deze motie is een brief aan de Tweede Kamer, die ondertekend werd door 130 medici. Daarin kaartten zij het gevaar van rijden zonder helm aan. In december werd al duidelijk dat de meerderheid van de Kamer voor helmplicht was. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen liet vorige maand al weten open te staan voor een onderzoek naar de effecten van een helmplicht.
Procedure
Van Nieuwenhuizen gaat nu de procedure opstarten om de helmplicht wettelijk vast te leggen. Met het aannemen van de motie zal er meer spoed gezet worden achter deze procedure. Er volgt een analyse met de voor- en tegenargumenten bij het verplichten van een helm, zoals de verwachtingen over hoeveel mensen de helm wel of niet gaan dragen, hoeveel snorfietsers over gaan stappen naar een ander vervoersmiddel en welke kosten er voor de consument bij gaan komen met dit wetsvoorstel. BOVAG gaat met de RAI Vereniging en de ANWB kijken hoe zij de minister van de juiste feiten en cijfers kunnen voorzien. De planning is dat er over één à twee maanden een Kamerbrief komt met meer informatie over de invulling. De verwachting is dat het wetsvoorstel er gaat komen, ondanks de voor- en nadelen die de minister gaat geven.
In Amsterdam moeten snorfietsers vanaf 8 april op veel plekken al met helm op de rijbaan rijden. Hier heeft BOVAG zich de afgelopen jaren fel tegen verzet met onder andere RAI Vereniging, ANWB, Scooterbelang en meerdere Amsterdamse scooterdealers. Kijk voor meer informatie over de snorfiets in Amsterdam: www.amsterdam.nl/snorfiets-rijbaan.

Bron: BOVAG