DAF's London-Sydney marathon 50 jaar

Tekst: René de Boer (vanuit Eindhoven, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Autosport is misschien niet het eerste waar een mens bij het horen van de naam 'DAF' aan denkt, maar toch speelt de autosport een belangrijke rol in de historie van het merk. DAF was als motorleverancier actief in de Formule 3 en de lichte DAF-personenauto's waren weliswaar niet erg krachtig, maar wel wend- en betrouwbaar, wat belangrijke kwaliteiten voor de rallysport waren. Zodoende waren er diverse DAFs actief in de rallysport, en dat leidde uiteindelijk ook tot de deelname aan de London-Sydney Marathon in november en december 1968. De achtergronden van die deelname worden in woord en beeld gedetailleerd uit de doeken gedaan tijdens de expositie, die vanmiddag in het DAF Museum in Eindhoven geopend werd.

Van de DAF-rijders die destijds aan de London-Sydney-Marathon deelnamen, waren Rob Janssen, David van Lennep en Peter Hissink bij de opening in Eindhoven aanwezig, evenals teammanager Rob Koch, technicus Ton van Schaik en Piet Smolders, destijds werkzaam voor de persdienst van DAF. Martien van Doorne en Hans Hugenholtz speelden indertijd eveneens een belangrijke rol bij het totstandkomen van het Dutch National Team voor de London-Sydney-Marathon. Hun respectievelijke zoons Paul van Doorne en Hans Hugenholtz jr. waren eveneens aanwezig.

(niet beschikbaar via de ATC-APP wel op atcnl.nl) compleet verhaal: http://autosport.nl/retro/klasse/nieuws/31662/exact-een-halve-eeuw-later...

Live meemaken: Dat kan in het DAF Museum. Dit is te vinden aan de Tongelresestraat 27 in Eindhoven en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 9 voor volwassenen, gereduceerd tarief € 7 en jeugd van 5-15 jaar € 5. Nadere informatie is te vinden via: www.dafmuseum.nl. Een aanrader.