AMT Bedrijfs- & Autotechnicus van de Toekomst’ editie 2021 van start!

Vanaf vandaag (27 oktober 2020) gaat vakblad AMT van start met de 6e editie van ‘Bedrijfsautotechnicus & Autotechnicus van de Toekomst, de bekende competitie onder studenten bedrijfs- en autotechniek. Vorig jaar deden meer dan 1200 studenten van 52 verschillende opleidingen mee. Wie haalt de finale en mag de prestigieuze titel een jaar lang voeren?

Waarom deze competitie?
AMT Hoofdredacteur Tom Polman: “Wij willen de branche laten zien hoe groot de technische kwaliteiten van aankomende technici zijn. Het vak is zoveel meer dan onderdelen vervangen. Een moderne auto is een rijdende computer bomvol software. Daar moeten die jongens en meiden alles van weten. Daarnaast hebben we met nieuwe aandrijvingsvormen als hybride en EV te maken, ook die kennis moeten ze in huis hebben. De leerling verdient het om in de spotlight te staan.”

Vak met toekomst
Daarnaast is het grote tekort aan technici in de automotive branche een belangrijke motivatie voor de competitie. “Het is voor de branche cruciaal dat we leerlingen behouden en warm maken voor het vak. Zeker in deze crisistijd. We moeten nu niet de fout maken te bezuinigen op de leerling. Dat zal een effect hebben dat nog jaren nadreunt in de werkplaatsen. Met dit event willen we de branche en zeker ook de wereld daarbuiten laten zien hoe mooi het vak is en welke perspectieven de autotechniek biedt.”

Voor er deelnemers aan een finaleplaats kunnen denken, moeten ze een topscore halen in de eerste ronde: de online kennistest. Daarin komen ze voor tien uitdagende technische vraagstukken te staan. Niet alleen de kwaliteit van de antwoorden maar ook de tijd nodig om ze te geven speelt een rol bij de ranking.

Online kennistest
De online kennistest is vanaf 26 oktober acht weken live. In die acht weken wordt per twee weken in beide categorieën een leerling uitgeroepen worden tot periodewinnaar. Natuurlijk hoort daar een relevante prijs bij.

Na het sluiten van de online kennistest gaan per categorie de vier hoogst scorende studenten door naar de halve finale in januari 2021. De twee beste scorende halvefinalisten per categorie mogen zich opmaken voor de finale in februari 2021. De eindstrijd bepaalt welke leerlingen de titels ‘Autotechnicus- en Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst’ en de prijzen (Een complete PicoScope-set of een gevulde gereedschapskar) mee naar huis mogen nemen.

Scholencompetitie
Naast de individuele competitie kent het event de scholenprijs. De drie beste scholen per categorie (bedrijfsautotechniek en autotechniek) worden uitgenodigd om tijdens een live finale in februari 2021 te strijden om de titel.

Ondersteund door de branche
De Bedrijfsautotechnicus- en Autotechnicus van de Toekomst-competities kunnen rekenen op brede steun in de auto- en truckbranche. Grossiers Alliance Automotive Group en Fource Automotive, AA Equipment Support, ACtronics, MPM Oil, Snap-On, Sonic Equipment, ANWB en ATC, zetten zich in als partner. De gerenommeerde opleiders GMTO, Electude, SVKM en E-Division hebben als kennispartner de opdrachten voor de online kennistest aangeleverd.

Over AMT
AMT staat al meer dan 80 jaar stevig met beide benen in de werkplaats. In bijna elk auto- of truckbedrijf vind je AMT. Inmiddels natuurlijk lang niet meer als vakblad alleen. AMT.nl is een goedbezochte website, de AMT-social kanalen hebben meer dan 30.000 volgers uit de branche en op het AMT Garageforum zijn ruim 30.000 (bedrijfs)autotechnici actief. Zij helpen elkaar bij lastige storingen. Samen is de oorzaak sneller gevonden. Ook AMT Reparatiewijzer helpt daarbij. In die database staan meer dan 13.000 opgeloste autotechnische problemen. Dat scheelt zoekuren!

Op eigen events als kennisevent AMT Live ( ook met ATC als partner) en AMT Diagnose Challenge ontmoet AMT zijn lezers en users in levenden lijve. Kortom: AMT verbindt automotive professionals!

ATC Note:
de samenwerking tussen AMT en ATC is een logische. Welk ander vakblad zou de partner kunnen zijn van onze vereniging waar de interesse in techniek en mobiliteit, de leden met elkaar verbindt ..... precies!