2018-12-13 Bezoek aan Roodhart Group

Verslag van: Bezoek aan Roodhart Group
Verzorgd door: John de Rode en collega’s
Datum: 13-12-2018
Lokatie: Waalhaven Zuidzijde

Deze keer weer een echt bedrijfsbezoek van het puur Rotterdamse “niet praten maar poetsen”!

Het vinden van de locatie op het immense en inmiddels donkere haventerrein viel niet mee. Maar geholpen door de duidelijke aanwijzingen van Bas Boudewijns, die de bezoekers aan de poort naar binnen loodste, hoefde gelukkig niemand van de 50 leden lang te zoeken.

Voor de deur van het bedrijf stond een opvallende historische stationcar van Amerikaanse makelij. Op het eerste gezicht zag deze wagen er behoorlijk oud en geroest uit maar was nagenoeg zo goed als nieuw. Zie ook de website van roodhart. Een van de mannen wilde indertijd zo een auto als servicewagen en heeft de onderdelen bij het opknappen van Roodhart gekregen en zelf alles in eigen tijd opgebouwd. Zo konden we ook getuige zijn van de geluiden die een V8! motorfiets maakt (de trots van “Boss John”). In de bedrijfshal is een complete Irisch Pub gebouwd,een zéér bijzondere bedrijfskantine!

De Roodhart Group is in 1982 opgericht door een groep gedreven professionals die met een team van zo’n 20 medewerkers begon op de Heijplaat in Rotterdam. Tot het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw waren zij voornamelijk actief in de offshore- en maritieme industrie. Na de verhuizing naar de Waalhaven, op een ideale locatie binnen het Europoortgebied, centraal tussen de industriegebieden Maasvlakte, Botlek en de Moerdijk, heeft de onderneming een flinke groei doorgemaakt. Tegenwoordig bestaat de Roodhart Group uit twee gespecialiseerde bedrijven: Roodhart Emission Control B.V. en Roodhart Marine Services B.V. Daarnaast zijn er verkoopkantoren in de UK en de VS en beschikken zij over een uitgebreide reeks eigen werkplaatsen, een moderne testfaciliteit en een geavanceerd laboratorium voor mechanical seals. Met in totaal zo’n 70 medewerkers delen zij een passie voor techniek en werken aan een gezonde toekomst voor dit mooie bedrijf.

In 3 groepen verdeeld kreeg ATC-Rotterdam deze avond een rondleiding over de verschillende afdelingen in diverse gebouwen. In afdeling Mechanical Seals leerden we dat het niet meevalt om een pomp voor chemicaliën of voor vloeibare levensmiddelen zo af te dichten dat de producten niet verspilt worden of een gevaar gaan opleveren. In een heuse clean room worden hier de afdichtingen (mechanische seals) gereviseerd, opnieuw afgesteld en getest, een ongelooflijk precies procedé. In de testhal werd een pomp getest die gereviseerd was vanwege uit lijn geboorde lagers. Deed het weer voortreffelijk overigens! Hierbij worden zeer lange tijd alle prestaties van de gerepareerde pompen geobserveerd en geregistreerd voordat deze weer terug gaat naar de klant. Ook het produceren van kunststof pompdelen vindt plaats in het bedrijf waarbij de onderdelen, zoals de rotor, ter plaatse worden gegoten en nabewerkt.

Zo gingen we na een gezellig samenzijn in de Irisch Pub goed geïnformeerd door de mensen in dit zeer interessante familiebedrijf weer huiswaarts.

27-12-2018 John van der Lans

Zie ook het fotoverslag van het bezoek aan de Roodhart Group, 13 december 2018

    Datum: 
    donderdag, 13 december, 2018