2015-03-05 Verslag van de presentatie van Atte Roskam Automotive

Verslag van de presentatie van Atte Roskam Automotive
Albeda College 05-03-2015
Atte Roskam ontwikkelt trainingen en opleidingen in opdracht van (onderwijs-) instellingen en bedrijven in de automotive sector. Hij is op afroep beschikbaar als praktijkdocent bij onderwijsleerbedrijven en scholen voor VMBO en MBO, Daarnaast is hij bestuurslid van de Vereniging van Educatieve Auteurs en lid van de Vereniging van Automobieltechnici ATC.
In de loop der jaren heeft hij een aantal vakboeken samengesteld en leermethodes ontwikkeld op voertuig technisch gebied. Deze zijn bestemd voor het VMBO, MBO en HBO. Ook heeft hij door de jaren heen een groot aantal publicaties op zijn naam gezet die hun plaats vonden in de automotive (vak-) bladen. Het handwerk van automonteur oefent hij uit bij het onderhouden, repareren en stellen van diagnoses aan voertuigen. Daarnaast bij de racepreparatie van diverse wedstrijdauto’s. Ook vervult hij een aantal functies binnen de autosport; zoals de technische begeleiding van raceklassen en verrichten van veiligheids- en reglementskeuringen van competitieauto’s.

In de bekende collegezaal van het Albeda gaf Atte voor zo’n 45 aanwezige ATC-leden een uiteenzetting over algemeen gebruikte systemen in de huidige voertuigtechniek.
Het meten aan deze systemen met digitale diagnose-apparatuur maar ook werken met de handzame multimeter kregen deze avond de nodige aandacht.
Atte weet alles van het juist aansluiten van een digitale-scope en daarna het beoordelen van de beelden op het scherm, dat is deze avond wel duidelijk geworden.

Uitgebreid heeft Atte uitgelegd wat er nodig is om de juiste uitlaatgas-samenstelling te verkrijgen en daarmee te voldoen aan de gestelde emissie-eisen.

De stroomvoorziening van de moderne auto heeft in de loop der tijd een verandering ondergaan.
Even een batterij laden met alleen maar een dynamo is al jaren niet meer voldoende.
Momenteel zorgen allerlei modules, zoals de Power Control Module met Intelligent Battery Sensor, ervoor dat de speciale batterij een constante voedingsbron is voor alle (digitale)apparatuur aan boord.
De communicatie tussen deze modules is in handen van de Bit Serial Data module.

Atte vertelde dat hij “in het uiterste geheim” aan het werk is aan een nieuw pantservoertuig voor Defensie. De afbeelding op het scherm liet een imposant 8 wielig voertuig zien.
De aandrijving gebeurt met een krachtige MTU V8 Dieselmotor.
Het gewicht is 30 ton en de kostprijs een slordige 1,5 miljoen euro.
Na de ATC-avond is het ”geheim” van het voertuig wel wat minder groot geworden!

Alweer een uiterst leerzame avond beleefd bij ATC Rotterdam.

Foto's van deze lezing klik op onderstaande link.
https://picasaweb.google.com/104501025267495048573/20150305AtteRoskam?au...

Met vriendelijke groet,

vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster

Datum: 
zaterdag, 14 maart, 2015