2014-10-01 Verslag lezing Gates

Verslag Gates- presentatie bij onze nieuwe lokatie Albeda/Zadkine op 1 oktober 2014.

Deze avond werd verzorgd door “meneer Rogier Siau” in onvervalst en vloeibaar Vlaams.
Gates is wereldwijd OE leverancier van vrijwel alle grote autofabrikanten.
Omdat er veel te vertellen is over vooral de distributie- en multi V riemen was de avond eigelijk te kort. In rap tempo werd in het eerder genoemde vloeibare Vlaams zeer veel info de zaal in gebracht.
Zo zijn we te weten gekomen dat een tandriem is opgebouwd uit een aantal diagonaal ingebrachte glasvezel trekkoorden (0,8 mm2 kan meer dan 100kg trekken!) en zijn links- en rechtsom gedraaid om de riem op de pulley’s te houden. Tanden en rug zijn van rubber en ingepakt in een “jacket” van nylonweefsel.
Riem nooit knikken omdat dan de glasvezel koorden kunnen breken en altijd bij een koude motor monteren.
Door ontwikkeling van zuinige en lichte motoren (downsizen) worden er steeds hogere eisen gesteld aan belangrijke onderdelen zoals distributieriemen en multi-V snaren met alle geleiderollen.
Werkte een distributieriem in 1975 nog in een motorruimte met een temperatuur van 90o en was de interval 60.000km in 2010 was dit al 170o en 300.000km!
Multi-V riemen hebben te maken met steeds hogere belasting door zwaardere dynamo’s, meer trillingen en bv start-stopsystemen (aandrijven en aangedreven worden van de dynamo-starter kombinatie) en zijn dan van Keflar.
De elastische riem (Stretch FitTM) is steeds vaker gemonteerd en wordt altijd geleverd met een uitgebreide montage-handleiding (wel de verpakking openknippen!) en een set montage-hulpstukken.
Door de actuele situatie van de distributiekettingen is de aandacht weer geheel gericht op de oude vertrouwde tandriem. De laatste ontwikkeling is een zgn “Hot Oil” tandriem die net als de ketting in de olieruimte gemonteerd zal zijn.
Meneer Rogier liet een royaal aantal storingen, uit wat hij noemt de (s)hitparade, de revu passeren wat een helder beeld gaf dat er serieus moet worden omgegaan met de Gates-producten.
Om bij storingen de juiste diagnose te stellen is er bij Gates een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar in de vorm van Technische Bulletins en montage-handleidingen (www.gates.com/dutch).
Alle deelnemers van deze avond gingen royaal gëinformeerd naar huis voorzien van het boek “probleemoplossing-hulpaandrijfsysteem” boordevol waardevolle tips om te gebruiken in de dagelijkse praktijk.
Kortom een zeer interresante ATC-avond!

John van der Lans

Foto's van deze lezing klik op onderstaande link;

https://picasaweb.google.com/104501025267495048573/20141001Gates?authuse...

Met vriendelijke groet,

vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster

Datum: 
dinsdag, 28 oktober, 2014