4 daagse reis naar Noord Frankrijk

woensdag, 2 mei, 2018 - 07:30

2 mei tot en met 5 mei; 4 daagse reis naar Noord Frankrijk
Met heel veel plezier nodigt het bestuur van de atc afdeling Rotterdam u en uw partner (dus geen buurman, zwager enz.) uit, samen met ons, voor een interessante- en relaxte reis naar het noorden van Frankrijk.Niet een streek waar u zo snel naar toe zou gaan voor een vakantie, maar die wel interessant is. Ook de streek waar we doorheen rijden is een bezoek meer dan waard. Een hoogtepunt is de stad Ieper, welke in de Eerste wereldoorlog totaal vernietigt werd en men na de beëindiging van de zo genaamde “vuile” oorlog geheel herbouwde volgens de architectuur van vóór de oorlog. We gaan na het bezoek Ieper door naar ons hotel in Lens, wat vlak bij het mooie stadje Arras ligt.

Programma;

Dag 1, woensdag 2 mei 2018

Vertrek vanaf de bekende opstapplaats in Ridderkerk om 08.00 uur en rijden we via de Scheldetunnel naar de eerste stopplaats Nazareth, voor koffie met iets lekkers er bij.
Na de koffie door naar Ieper. Hier gebruiken we gezamenlijk de lunch en krijgen de gelegenheid om even rond te kijken. Bekijk zeker de Menenpoort.◄ De Menenpoort is een herdenkingsmonument in de Belgische stad Ieper. De stadspoort werd in 1927 door de Britten gebouwd aan de oostzijde van de stad, ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Het bekende Britse oorlogs-monument uit WO I is in klassieke stijl gebouwd. Elke avond wordt om 20.00 uur de Last Post (Avondsonnerie) geblazen.
We rijden door naar het Memorial Museum Passchendaele 1917 Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog, met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel.
Na dit bezoek rijden we naar ons hotel in de omgeving van Arras, Lensotel in Lens.

Dag 2, donderdag 3 mei 2018

Na het ontbijt gaan we op weg naar Lewarde nabij Lens en Douai, hier gaan we het Historisch Mijnmuseum bezoeken. Het Historisch Mijncentrum op de site van de vroegere Delloyemijn te Lewarde in het departement Nord, is het belangrijkste mijnmuseum in Frankrijk en een van de eerste in Europa. Het ontvangt ± 150 000 bezoekers per jaar. De kleren hangen hoog en droog in de badzaal, de mijnlampen staan te wachten in de lampenopslag, U hoort de paarden hinniken in de stallen en de reusachtige wielen van de ontginningsmachine. Kom binnen in de mythische zalen van de oude mijnput. Vergeet de gereconstrueerde burelen uit de jaren 1930 niet.
Met audiogidsen in het Nederlands, kunt u de thematische tentoonstellingen bezoeken en de rondleiding volgen. U ziet zo hoe steenkool wordt gevormd, u maakt ook kennis met de geschiedenis van de mijnbouw in het gewest Nord-Pas-de-Calais en het dagelijks leven van de mijnwerker en zijn familie. Daarna
ontdekt u het werk in de ondergrondse wereld, via een rondleiding in de gereconstrueerde mijngangen. U hoort daar het geronk van de machines en ziet de bewegingen van de werkende mijnwerkers. Na uw bezoek kunt u bovendien nog kennis maken met een oud-mijnwerker. De oud-mijnwerker getuigt vol passie over zijn loopbaan, de werkomstandigheden en de veiligheid daar beneden ! (alleen Franstalig).
We brengen deze middag een bezoek aan Arras Iedereen kan dit doen op eigen gelegenheid en zo invullen naar eigen wens. Aan het einde van de middag rijden we weer naar ons hotel, waar we na ons te hebben ontdaan van het koolstof genieten van het diner.

Dag 3, vrijdag 4 mei 2018

We trekken er vandaag op uit naar Amiens en brengen als eerste een bezoek aan de drijvende tuinen. ►Amiens staat bekend om zijn drijvende tuinen, ook wel Hortillonages’ genoemd. Deze prachtige tuinen kunnen alleen bezichtigd worden door middel van een boottocht. Je maakt een tochtje met een punter, zodat deze de rust in het gebied niet verstoord. Aansluitend vrije tijd in Amiens voor de rest van de middag.
Amiens is een grote stad in de regio Picardië, waar het tevens de hoofdstad van is. Het is een oude stad die gesticht is ten tijde van de Romeinen. De stad is gesticht door de Galliërs die op deze plaats een brug over de Somme hadden gebouwd. De naam Amiens is afgeleid van de naam van de naam die de Romeinen gaven aan de bewoners van deze streek, de Ambiani. Amiens heeft door de eeuwen heen altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van deze regio. In het begin van de negentiende eeuw werd er de Vrede van Amiens getekend, wat een einde betekende aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek. De beroemdste inwoner van de stad is Jules Verne geweest. Deze schrijver wordt op meerdere manieren geëerd door de stad.
Tegenwoordig is Amiens een leuke hippe stad met een historisch centrum. Als je door de stad heenloopt dan zie je overal leuke winkeltjes, terrassen en pleintjes. De belangrijkste bezienswaar- digheden in de stad zijn de Notre-Dame van Amiens en de eerder vermelde Hortillonages. Na deze gevulde dag rijden we naar ons hotel voor het diner en daarna ……….misschien nog een drankje voor het slapen gaan.

Dag 4, zaterdag 5 mei 2018

Voor de laatste keer ontbijt in dit hotel.Na het uitchecken, rijden we weg om Frankrijk te gaan verlaten en rijden België in richting Leuven.Onderweg maken we een stop bij Chateau de Lassus ►(Blandain) waar we een korte rondleiding door de tuin en het chateau krijgen. We genieten hier ook van een kopje koffie met gebak (indien beschikbaar).We vervolgen onze weg naar Leuven en gaan we bijaankomst naar een lokale bierbrouwerij, huisbrouwerij Domus waar wehartelijk worden ontvangen. We krijgen een rondleiding door de brouwerij en proeven uiteraard ook het Domus bier! Vervolgens staat er een lichte lunch voor ons klaar bij de brouwerij.Aansluitend hebben we een stadswandeling onder leiding van gidsen door het mooiste gedeelte van Leuven. Hierna gaan we op weg naar Ridderkerk, maar uiteraard stoppen we nog een keer voor het gebruikelijke afscheidsdiner.Bij aankomst in Ridderkerk kunnen we hopelijk weer terugkijken op weer een geslaagde ATC reis.

Reissom
Inschrijven voor 1 maart 2018.Het bovenstaand programma kunnen wij u aanbieden voor € 415,00 per persoon, meerprijs voor een 1 persoonskamer € 95,00, te betalen uiterlijk vóór 1 april 2018. U kunt het bedrag overmaken naar bankrekening NL87INGB0000515173 t.n.v. Penningmeester ATC afd. Rotterdam o.v.v. Reis naar Arras.

U kunt desgewenst ook in twee delen betalen. Voor 2 personen de eerste betaling van € 415,00 vóór 1maart 2018 en het tweede deel uiterlijk vóór 1 april 2018. Voor 1 persoon € 510,00. Als u in twee delen betaalt dan € 255,00 voor 1 maart en de rest voor 1 april 2018. Uw betaling is tevens het bewijs van deelname!

Aanmelden kan (liefst per e-mail) secretaris; [email protected] of [email protected] Telefoon; mob.06-10402059 of 0180-428019, beide Gerrit Konijnendijk. Zorgt u wel voor een reis- en annuleringsverzekering? Tweede telefoonnummer; 06-42205992.

Datum vertrek: woensdag 2 mei 2018.
Koffers inladen: 07.45 uur.
Vertrektijd: 08.00 uur.
Opstapplaats: P.C. Hooftstraat 12-20, 2985 BK Ridderkerk.

Hotelbeschrijving.

Adres; Lensotel, Centre Commercial Lens 2 route de la Bassee | Vendin-le-Vieil, 62300, Lens, Frankrijk. Meer info; www.lensotel.com

Het hotel ligt 4 km. buiten de stad. Kamers voorzien van TV en gratis WiFi.