2019-06-12 Lezing: grootste milieucrisis toen en nu

woensdag, 12 juni, 2019 - 20:00

Lezing - De grootste milieucrisis (toen en nu)

Voormalig trainer bij het Louwman College en winnaar van de ATC-trofee, Ton Rampaart, houdt een presentatie over; “De grootste milieucrisis”(“toen en nu”). In deze lezing speelt de autotechniek een ondergeschikte rol.

Humor en historie
Ton Rompaart is een boeiend verteller, die technische kennis overgiet met een flinke dosis humor. Ook historie is ditmaal van toepassing want hij neemt ons deze avond eerst mee naar het einde van de 19e eeuw! Bij enkele steden mogen oude diesels, en soms ook oudere benzineauto’s, de binnenstad niet meer in. Milieu is voorpaginanieuws geworden en soms krijg je sterk de indruk, dat er in het Binnenhof geen andere problemen meer zijn dan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Het idee van “die goeie ouwe tijd”, waarin -naar wij veronderstellen- het milieuprobleem niet bestond is echter een misvatting. Het was er wel degelijk, maar wel van héél andere aard.

Shit
Ton neemt ons mee naar New York van omstreeks 1893, midden in de toenmalig grootste milieucrisis. In het New Yorkse verkeer leverden 100.000 paarden dagelijks ca.1500 ton mest, verzorgden geluidsoverlast, veroorzaakten ongelukken, beten mensen en per jaar stierven 15.000 paarden, waarvan de kadavers soms dagenlang op straat bleven liggen. De mest werd dagelijks afgevoerd buiten de stad, tot wel 9 meter hoog, en verspreidde een ondraaglijke stank.

De eerste elektrische auto's in Amerika
In 1898 was er in New York een internationale conferentie, over dit wereldwijde probleem van het verwerken van paardenmest. De conferentie duurde 10 dagen, en er werd uiteindelijk door niemand een oplossing aangedragen. Toch was die oplossing al erg dichtbij. Het probleem werd uiteindelijk afdoende opgelost door technische innovatie; de elektrische tram en de automobiel. Dit verklaart ook de snelle ontwikkeling, van met name de eerste elektrische auto’s in Amerika. Echter, de benzineauto won tenslotte het pleit en ook in Europa kwam de motorisering op gang. Het hoe of wat, en wat Louman en Parqui en de Toyata hiermee te maken hebben hoort u ook allemaal tijdens deze bijzonder interessante lezing.

Deze interessante presentatie meebeleven?
Mis het niet!!

NB: introducees, en zeker uw partner, van harte welkom, eigen partner vrij, aan overige introducees wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd.

Wanneer: woensdag 12 juni a.s.
Inloop vanaf 19.30 uur.
Aanvang; 20.00 uur.

Aanvullende info: 06-10402059; Gerrit / 06-53213053; Ton.

Vertel het rond, en nogmaals, introducees zijn van harte welkom!

Lokatie

Theater Het Plein,
Koningsplein 2
2981 EA Ridderkerk
Nederland